Suzuki GSX-R Motorcycle Forums Gixxer.com banner

Problem z kodem C11

1 reading
14K views 14 replies 2 participants last post by  ShortLittleDude  
#1 ·
06 GSXR 750
Otrzymywałem kod błędu C11, wymieniono czujnik położenia wałka rozrządu.
Nadal otrzymuję kod błędu. Zawory są w normie. Nowy czujnik TPI również. Ma również nowy czujnik temperatury wody. Zanim pojawi się kod, obroty biegu jałowego motocykla spadną z 1200 obr./min do około 900 obr./min, po czym pojawi się kod. Czujnik TPI jest we właściwej pozycji. Kiedy występuje problem z biegiem jałowym, motocykl ma nieregularną kontrolę przepustnicy i jest nieprzewidywalny w obsłudze, a także niebezpieczny. Motocykl ma przejechane około 14 000 mil (nieco mniej). Wszystkie planowe czynności konserwacyjne na tym motocyklu są wykonywane, gdy powinny, ale nie mogę rozgryźć, co się do cholery dzieje, proszę o pomoc lol.

#2 ·
Jeśli nadal otrzymujesz C11, możesz mieć luźne połączenie z czujnikiem lub ECM. Ponadto, jeśli pierwotna awaria została spowodowana przez wióry na sworzniu krzywki, możesz sprawdzić, czy nowy jest brudny. Wreszcie, instrukcja stanowi, że kod musi zostać wyczyszczony za pomocą narzędzia SDS po usunięciu problemu. Czy to zostało zrobione?

#3 ·
Jeśli nadal otrzymujesz C11, możesz mieć luźne połączenie z czujnikiem lub ECM. Ponadto, jeśli pierwotna awaria została spowodowana przez wióry na sworzniu krzywki, możesz sprawdzić, czy nowy jest brudny. Wreszcie, instrukcja mówi, że kod musi zostać wyczyszczony za pomocą narzędzia SDS po usunięciu problemu. Czy to zrobiono?
Kiedy miałem to w warsztacie, aby wymienić czujnik, zakładam, że warsztat użył narzędzia SDS, ja sam go nie mam, więc tego nie zrobiłem. Sprawdzę jeszcze raz połączenie z czujnikiem i upewnię się, że jest prawidłowo osadzone i czyste. Mam nadzieję, że to nie skończy się na ECU. Dziękuję!

#6 ·
Wyjaśnijmy jasno, co mówimy. "wyskoczył kod", ale nie miga "FI" jest sprzeczne. Lampka usterki (wskaźnik) zapala się z ikoną wysokiej temperatury, co widać na zdjęciu. Kody są wyświetlane tylko w przypadku usterek w zarządzaniu silnikiem (EFI i zapłon). Mówisz więc, że odebrałeś motocykl i wszystko było w porządku, a potem po 20 milach zapaliła się kontrolka i powróciła ikona temperatury.

Czy na zimnym silniku kontrolka zapala się natychmiast z ikoną temperatury, czy też musi się najpierw trochę rozgrzać?

#8 ·
Mylę moje wątki, przepraszam. Więc uruchamiam motocykl i wszystko jest dobrze, a potem, około 20 minut po jeździe, pojawia się C11? Czy rzeczywiście wymienili czujnik na nowy, czy na odzyskany? Jeśli kod się pojawi, czy po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu wraca bardzo szybko?

#12 ·
Ok, zrobię to! Był upalny dzień, kiedy tylko uruchomiłem motocykl, problem od razu się pojawił. To interesujące. Na początku przyszłego tygodnia, kiedy będę mógł popracować nad motocyklem, dokładnie sprawdzę czujnik i jego złącze. Żaden inny kod się nie pojawił, więc miejmy nadzieję, że to wszystko.

#14 ·
Wizualna inspekcja może nie wystarczyć. Rozwiązywanie problemów z elektryką jest żmudne, ale musisz manipulować przewodami wchodzącymi do wtyczki podczas jej pracy i sprawdzić, czy możesz wepchnąć przewody w jedną stronę i spowodować kod, a następnie w przeciwną stronę, aby temu zapobiec. Może to być również luźne połączenie w ECM.

Jeśli miałbyś oscyloskop, mógłbyś wpiąć się w przewody i faktycznie zobaczyć, czy sygnał na przewodzie jest prawidłowy. To przynajmniej powie Ci, po której stronie jest problem. Niestety, większość z nas nie ma tak drogiego sprzętu.