Suzuki GSX-R Motorcycle Forums Gixxer.com banner

Porada dotycząca sprzęgła

1 reading
7.9K views 20 replies 7 participants last post by  billyka  
#1 ·
Cześć. Po przeczytaniu forów i lepkiego w tym forum zdecydowałem się na mod sprzęgła, aby spróbować rozwiązać problem z uruchomieniem, który mam z moim motocyklem. Przy wszystkim, co jest czymś więcej niż powolnym, stałym starcie, sprzęgło zgrzyta, czuje się okropnie i wydaje straszny hałas. Ale nie ślizga się w żadnym innym momencie jazdy. Czytałem o innych osobach mających ten problem, ale tak naprawdę żadne rozwiązania nie zostały zasugerowane. Zatem zacząłem rozbierać moje sprzęgło dzisiaj wieczorem i zacząłem sprawdzać moje tarcze sprzęgła.
Moje ustalenia są takie, że tarcze sprzęgła są 0,2 mm poniżej limitu eksploatacyjnego. 2,4 to limit, 2,6 to pomiar. Czy wymieniłbyś je, jaki jest pomiar tarczy napędowej na nowej tarczy? Jak oceniane są zestawy EBC, czy najlepiej wybrać oryginalny?
Moją drugą obserwacją było to, że moje sprężyny sprzęgła przekraczają limit eksploatacyjny. Czy to może powodować problem, którego doświadczam?
I na koniec, czy mam rację mówiąc, że mod powinien polegać na wywierceniu otworów na koszu i zmianie odpowiedniej podkładki dla wariantu 750 cm3?
Wszelkie uwagi mile widziane.
Dzięki

#2 ·
Przy czymś więcej niż powolny, stały start, sprzęgło zgrzyta, czuje się okropnie i wydaje straszny hałas. Ale nie ślizga się w żadnym innym momencie jazdy. Czytałem, że inni ludzie mają ten problem, ale tak naprawdę żadne rozwiązania nie zostały zasugerowane.
Uważam, że pochodzi to z niewłaściwej/zużytej podkładki sprzęgła

Nie pytaj mnie o konkretny numer części,

21471-41G00
SIEDZENIE, PODKŁADKA FALISTA
Lub
21472-41G00
PODKŁADKA, PŁYTA SPRZĘGŁA FALISTA

ale jestem pewien, że ktoś inny może ustalić, do czego się odnoszę

...ale wydaje się, że twoje sprzęgło potrzebuje czegoś więcej niż tylko tej podkładki

#3 · (Edited)
Zgrzytanie? Dzieje się to podczas zwalniania dźwigni (rozłączenia), gdy odjeżdżasz? Dźwięk zgrzytania musi być metal o metal, co powinno wykazywać ślady zużycia w sprzęgle.
Jak wygląda łożysko wyciskowe sprzęgła? Pozycja nr 38 tutaj.
Tarcze sprzęgła zużyte, za małe, spowodują poślizg. (mniejszy nacisk na sprężyny)
Sprężyny sprzęgła ściśnięte, za małe (poza specyfikacją), spowodują poślizg. (mniejszy nacisk na tarcze)
Ponieważ sprzęgło się nie ślizga, problem leży gdzie indziej.

#6 ·
Zgrzytanie? Dzieje się to podczas zwalniania dźwigni (rozłączenia), gdy ruszasz? Dźwięk zgrzytania musi być metal o metal, co powinno wykazywać ślady zużycia w sprzęgle.
Jak wygląda łożysko wyciskowe sprzęgła? Pozycja nr 38 tutaj.
Tarcze sprzęgła zużyte, za małe, powodują poślizg. (mniejszy nacisk na sprężyny)
Sprężyny sprzęgła ściśnięte, za małe (poza specyfikacją), powodują poślizg. (mniejszy nacisk na tarcze)
Ponieważ twoje sprzęgło się nie ślizga, twój problem jest gdzie indziej.
tak, to nie jest jak zgrzytanie metal o metal. Prawdopodobnie złe słowo. To jest wtedy, gdy ruszasz i sprzęgło się rozłącza, wydaje dźwięk tarcia/skrzypienia, prawie piszczenie. Myślę, że też się ślizga, ale niewiele. Brzmi to jak typowy problem ze sprzęgłem k5-k6, o którym wspomniano w kilku postach na forum. Łożysko wyciskowe wygląda dobrze.
Ale tak, nie mam problemu ze ślizgającym się sprzęgłem

#4 ·
Płyty napędowe miały pierwotnie grubość od 2,72 do 2,88 mm. 2,6 mm jest dopuszczalne. Standardowa długość sprężyny wynosi 57 mm, a limit serwisowy to 54,2 mm.

Nominalna wysokość stosu wynosi 10 x 2,8 + 9 x 2,3 = 48,7 mm. Dwie dodatkowe grubości płyty napędzanej pozwalają na dostosowanie wysokości do tej wartości, jeśli tolerancje sumują się do innej wysokości. Wysokość stosu wyniosłaby 47,9/49,5 mm, gdyby wszystkie płyty napędowe miały grubość 2,72/2,88 mm i 44,9 mm, gdyby wszystkie były na limicie serwisowym 2,42 mm.

Sprawdź kosz i piastę pod kątem wgnieceń związanych ze zużyciem. Zazwyczaj można je naprawić za pomocą pilnika. To zawiera mnóstwo dobrych informacji, w tym względne znaczenie wysokości stosu. Płyty Suzuki działają dobrze.

#7 ·
Płyty napędowe miały pierwotnie grubość od 2,72 do 2,88 mm. 2,6 mm jest dopuszczalne. Standardowa długość sprężyny wynosi 57 mm, a limit serwisowy to 54,2 mm.

Nominalna wysokość stosu wynosi 10 x 2,8 + 9 x 2,3 = 48,7 mm. Dwie dodatkowe grubości płyt napędzanych pozwalają na dostosowanie wysokości do tej wartości, jeśli tolerancje sumują się do innej wysokości. Wysokość stosu wyniosłaby 47,9/49,5 mm, jeśli wszystkie płyty napędowe miałyby 2,72/2,88 mm, i 44,9 mm, jeśli wszystkie byłyby na granicy serwisowej 2,42 mm.

Sprawdź kosz i piastę pod kątem wcięć związanych ze zużyciem. Zazwyczaj można je naprawić za pomocą pilnika. To zawiera mnóstwo dobrych informacji, w tym względne znaczenie wysokości stosu. Płyty Suzuki działają dobrze.
Dzięki za to. Czy uważasz, że powinienem włożyć nowy zestaw i sprężyny, a także mod?

#8 ·
^Na podstawie tego, co opublikowałeś, wydaje się, że potrzebujesz tylko innej podkładki fazowanej, która, jak pamiętam, pochodzi z K7 1000. Numer części znajduje się w instrukcjach modyfikacji.

O ile wiem, jedyną różnicą między tymi dwiema podkładkami jest wielkość fazy. Jeśli masz możliwość zmierzenia jej, byłoby pomocne, gdybyś mógł zmierzyć wysokość obu podkładek i zamieścić ją tutaj.

"Czy dobrze rozumiem, że modyfikacja powinna polegać na wywierceniu otworów w koszu i zmianie odpowiedniej podkładki dla wariantu 750 cm3?"
Możesz wywiercić otwory, jeśli chcesz, ale tak naprawdę potrzebujesz tylko innej podkładki. Jeśli jednak masz ochotę na wiercenie, po boku piasty sprzęgła znajduje się osiemnaście otworów olejowych o średnicy 2 mm. W 2007 roku zostały one zmienione na 3 mm. Jedynym powodem, jaki mogę wymyślić dla większych otworów, jest poprawa przepływu oleju z wnętrza piasty do tarcz sprzęgła. Możesz rozważyć powiększenie swoich.

#9 ·
^Na podstawie tego, co opublikowałeś, wydaje się, że potrzebujesz tylko innej podkładki fazowanej, która, o ile pamiętam, pochodzi z K7 1000. Numer części znajduje się w instrukcjach modyfikacji.

O ile wiem, jedyną różnicą między tymi dwiema podkładkami jest wielkość fazy. Jeśli masz możliwość zmierzenia jej, byłoby pomocne, gdybyś mógł zmierzyć wysokość obu podkładek i zamieścić ją tutaj.

"Czy mam rację mówiąc, że mod powinien polegać na wywierceniu otworów w koszu i zmianie odpowiedniej podkładki dla wariantu 750 cm3?"
Możesz wywiercić otwory, jeśli chcesz, ale tak naprawdę potrzebujesz tylko innej podkładki. Jeśli jednak jesteś w nastroju do wiercenia, po boku piasty sprzęgła znajduje się osiemnaście otworów olejowych o średnicy 2 mm. Zostały one zmienione na 3 mm w 2007 roku. Jedynym powodem, jaki mogę wymyślić dla większych otworów, jest poprawa przepływu oleju z wnętrza piasty do tarcz sprzęgła. Możesz rozważyć powiększenie swoich.
Dzięki Bill. To, co powiedziałeś o podkładce, jest również moim przekonaniem. Ale jestem pewien, że widziałem, jak mówiono, że część powinna pochodzić z K5-K6 750 cm3. Potwierdzę to. Jestem zwolennikiem pozostawiania tego w takim stanie, w jakim miało być, do pewnego stopnia, więc mogę nie wiercić. Ale plan jest teraz taki, aby zmienić sprężyny i podkładkę i przejść od tego momentu. Moje tarcze sprzęgła wydają się być w porządku i nie ślizgają się.
Będę śledził tutaj wyniki i ustalenia tego.

#10 ·
Jak mówiłem, wracam do modyfikacji sprzęgła. Muszę je jeszcze porządnie przetestować po odbudowie, ale obsługiwałem sprzęgło na stojaku i przechodziłem przez biegi i już teraz czuje się o wiele lepiej. Przetestowałbym je na drodze, ale tutaj jest mokro, a motocykl właśnie został wyczyszczony, więc nie, nie :LOL:. Wywierciłem kosz i spędziłem więcej czasu niż powinienem na jego czyszczeniu, aby pozbyć się wiórów itp. Odtłuszczacz i głowica prysznicowa działają bardzo dobrze. Numer części podkładki, którą wymieniłem, to 21472-41G00. Powiedziałem, że dostarczę zdjęcia porównujące nowe i stare, ale trudno było uzyskać obraz, który pokazywałby różnice między nimi. Podkładka zamienna ma taką samą wysokość i szerokość, ale sam fazowanie jest bardziej wyraźne i sprawia, że podkładka jest nieco grubsza. Ta modyfikacja nie była trudna do wykonania. Dam znać, jak przetestuję sprzęgło na drodze, ale w tej chwili sprzęgło zdecydowanie lepiej leży w dłoni. Zainstalowałem również nowe sprężyny sprzęgła zamiennego.

#11 ·
Podkładka skośna OEM K5/K6 1000 miała numer 21472-41G00. Podkładka skośna wymieniona w instrukcji modyfikacji sprzęgła to 21472-41G10. Pierwotnie była używana w:
2006 GSX-R600
2006 GSX-R750
2007 GSX-R1000
2007 GSX-R600
2007 GSX-R750
2008 GSX-R1000
2008 GSX-R600
2008 GSX-R750
2008 GSX-R750K8
2008 GSX-R750K9
2009 GSX-R600
2009 GSX-R750K8
2009 GSX-R750K9

#12 ·
Podkładka skośna OEM K5/K6 1000 miała numer 21472-41G00. Podkładka skośna wymieniona w instrukcjach modyfikacji sprzęgła to 21472-41G10. Pierwotnie była używana w:
2006 GSX-R600
2006 GSX-R750
2007 GSX-R1000
2007 GSX-R600
2007 GSX-R750
2008 GSX-R1000
2008 GSX-R600
2008 GSX-R750
2008 GSX-R750K8
2008 GSX-R750K9
2009 GSX-R600
2009 GSX-R750K8
2009 GSX-R750K9
Przepraszam, to ten, który dostałem

#15 ·
Mam ten sam problem w moim K3, ale wymieniam sprzęgło na poślizgowe. Czy powinienem kupić i wymienić tę podkładkę na wypadek, gdyby problem się powtórzył? Czy też "nowe" używane sprzęgło powinno być w porządku?

#16 · (Edited)
Wymieniam sprzęgło na poślizgowe.
Z K5/K6? Jeśli tak, powiedziałbym tak.

To nie jest sprzęgło poślizgowe, ale należy uważać na to.

P.S. Sprzęgło K7/K8 1000 ma prawidłową podkładkę stożkową, a także ulepszone sprzęgło poślizgowe i kilka innych ulepszeń. Niestety ma również teraz nielubiany siłownik hydrauliczny. Ale myślę, że można go dość łatwo przerobić na działanie ręczne.

#18 ·
BillV, przeczytałem wątek ze sprzęgłem k3-4, który zamieściłeś. Myślę, że pójdę tą drogą zamiast tą z podkładką skośną. Działa w 100% tak jak mówią, więc lepiej nie próbować z podkładką skośną, bo jeśli nie zadziała, będę musiał znowu rozebrać. Bardzo dziękuję!

#19 ·
Aktualizacja mojego problemu ze sprzęgłem k3-k4. Otworzyłem pokrywę sprzęgła, wyjąłem docisk, sprężyny, tarcze cierne i stalowe, nakrętkę zabezpieczającą i podkładki, wyjąłem kosz sprzęgła i ku mojemu zaskoczeniu brakowało jednej podkładki, tej za koszem sprzęgła. Numer 15 na zdjęciu
Image