Suzuki GSX-R Motorcycle Forums Gixxer.com banner

kod c11

20K views 15 replies 8 participants last post by  Samantha750  
#1 ·
OK, w końcu dostałem kod z motocykla....zgodnie z moimi innymi postami dotyczącymi mojego motocykla, który nie uruchamia się zbyt łatwo....na początku uruchamiał się rano, gdy był zimny, potem nie uruchamiał się po rozgrzaniu, chyba że go odpaliłem....więc sprawdziłem połączenia, świece, szczelinę, obroty biegu jałowego, kupiłem nowy akumulator....i tak dalej, no cóż, w końcu dostałem kod dzisiaj wieczorem, próbując go uruchomić....to był kod c11....który jest czujnikiem położenia wałka rozrządu....teraz moje pytanie brzmi, czy to jest powód, dla którego się nie uruchamia? Czy motocykl mówi mi, że to jest powód, dla którego się nie uruchamia? Czy potrzebuję nowego czujnika wałka rozrządu? A może potrzebuję regulacji moich krzywek?? Potrzebuję tu pomocy.....dzięki

#3 ·
Tak, czujnik położenia wałka rozrządu to sposób, w jaki ECU wie, kiedy ma iskrzyć świece. Powiedziałeś w innym wątku, że motocykl miał kiedyś PCIII? Chciałem zasugerować prześledzenie tych przewodów dla TPS itp., aby upewnić się, że nie masz zwarcia.

Wyszukaj błąd na ten temat, być może będziesz mógł dokonać regulacji lub potrzebujesz nowego czujnika.

Czy wałki rozrządu były wyjęte do regulacji zaworów? Ile mil ma motocykl? Jeśli nie był rozbierany, nie widzę, jak rozrząd mógłby być przestawiony.

#5 ·
Tak, czujnik położenia wałka rozrządu to sposób, w jaki ECU wie, kiedy ma iskrzyć świece. Powiedziałeś w innym wątku, że motocykl miał PCIII? Zamierzałem zasugerować prześledzenie tych przewodów dla TPS itp., aby upewnić się, że nie masz zwarcia.

Wyszukaj błąd na ten temat, być może będziesz mógł dokonać regulacji lub potrzebujesz nowego czujnika.

Czy wałki rozrządu były wyjęte do regulacji zaworów? Ile kilometrów ma motocykl? Jeśli nie był rozebrany, nie widzę, jak rozrząd mógłby być przestawiony.
ma tylko 3500 km.
Myślisz, że poprzedni właściciel pomieszał kable do czujnika położenia wałka rozrządu podczas usuwania pc3?
Jutro przyjrzę się kablom. Czy nowy czujnik jest drogi?

#4 ·
Czy masz instrukcję serwisową? Powinna dać ci kilka wskazówek dotyczących rozwiązywania problemów. (pomiar napięć itp.) Ale małe ostrzeżenie. Usunięcie czujnika to udręka. Jest bardzo mało miejsca między łbem śruby a plastikowym elementem nad nim. (Przynajmniej tak było w moim motocyklu) Być może będziesz musiał przyciąć/oszlifować klucz imbusowy, aby pasował i miejmy nadzieję, że śruba się prześlizgnie.

Edycja: Widzę, że widziałeś mój inny wątek.

#6 ·
Czy masz instrukcję serwisową? Powinna dać ci kilka wskazówek dotyczących rozwiązywania problemów (pomiar napięć itp.). Ale ostrzegam. Usunięcie czujnika to katorga. Jest bardzo mało miejsca między łbem śruby a plastikowym elementem nad nią. (Przynajmniej tak było w moim motocyklu) Być może będziesz musiał przyciąć/oszlifować klucz imbusowy, aby pasował i miejmy nadzieję, że śruba się prześlizgnie.

Edycja: Widzę, że widziałeś mój inny wątek.
Nie, nie mam instrukcji.

#8 · (Edited)
Więc nowy czujnik przyszedł dzisiaj. Założyłem go i uruchomiłem motocykl... odpalił! To było dobre, ale wiedziałem, że żeby sprawdzić, czy problem został naprawdę rozwiązany, muszę zabrać motocykl na przejażdżkę, żeby się rozgrzał i zobaczyć, czy odpali ponownie.
Przed jazdą przyjrzałem się jeszcze kilku przewodom itp... Akurat wyciągnąłem skrzynkę bezpieczników z miejsca, w którym jest zamontowana... obróciłem ją do góry nogami i zauważyłem, że pomarańczowy przewód zapłonu został przecięty, a następnie ponownie podłączony... więc zaczynam myśleć.....:scratch
może to JEST PRAWDZIWY powód, dla którego nie odpala, gdy jest ciepły.....więc rozebrałem go i podłączyłem ponownie za pomocą lutownicy (sp)...
Potem jadę na przejażdżkę i zatrzymuję się po około 20 minutach... wyłączam motocykl... potem włączam go ponownie i naciskam przycisk rozrusznika........i ODPALIŁ!!!! zrobiłem to jeszcze kilka razy i cały czas odpalał od razu......Zauważyłem, że odpalał tak szybko, że miałem jeszcze palec na przycisku rozrusznika przez kilka sekund....hahahahahha
wróciłem do domu i wyłączyłem go ponownie....potem nie odpalił....haah tylko żartuję, odpalił ponownie...:lol
Więc nie wiem, czy to było okablowanie, czy czujnik położenia wałka rozrządu........ale kod c11, który dostałem, to czujnik....nie wiem...może wadliwe okablowanie sprawiło, że dostałem ten kod...nie zamierzam wkładać tego starego czujnika z powrotem, żeby się dowiedzieć...co za suka, żeby wykręcić śrubę.......no cóż, teraz mogę wyjść i nie martwić się, gdzie muszę pchać motocykl......

#10 ·
Fajny koleś. :cheers To właśnie dealer wymienia w moim motocyklu, więc mam nadzieję, że mój też zostanie naprawiony. Dziwnie brzmi, że przewód został przecięty. Może nieudana próba kradzieży? Ale dobrze słyszeć, że wróciłeś na drogę.
Dzięki! Może powinieneś powiedzieć dealerowi, żeby założył czujnik i oddał ci motocykl... jak pisałeś w innym wątku... chcieli też wymienić twoje ECU.... jeśli masz ten sam problem co ja... spróbuj zaoszczędzić trochę $$$. Jeśli chodzi o twój komentarz dotyczący próby kradzieży... nie sądzę... cięcie nie było na górze, gdzie wchodzi kluczyk, ale na drugim końcu pod siedzeniem @ skrzynką bezpieczników.... załóż się, że poprzedni właściciel wpiął się w to dla czegoś.... założył na nim alarm i światło tablicy rejestracyjnej... może przeciął go, a potem zdał sobie sprawę, który to przewód, a następnie wykonał kiepską robotę ponownego podłączenia go.... Nie wiem. Powodzenia z twoim motocyklem...

#12 ·
Hej koledzy, wiem, że to stary wątek, ale mój motocykl również wyrzuca kod C11 dla czujnika położenia wałka rozrządu. Chciałem tylko wiedzieć, gdzie się znajduje i co powinienem zrobić, aby zacząć rozwiązywać ten problem.

#13 ·
Diagnostyka pokładowa rzadko się myli. W przypadkach, gdy tak się dzieje, wynika to z niewiedzy osoby serwisującej motocykl. Przewody są przycinane lub ciągnięte zbyt mocno i pękają. Ale jeśli ECU nie było traktowane w sposób brutalny i częsty, powiedziałbym, że kod C11 jest dokładny i powinieneś wymienić czujnik. To wtedy, gdy wiele kodów jest wyrzucanych w tym samym czasie, że zacząłbym najpierw szukać w okablowaniu i funkcji ECU.

#15 ·
Od roku mam problemy z rozruchem na gorąco. Dziś postanowiłem to dokładniej sprawdzić. Dla odniesienia mam gsxr 600 z 2006 roku i w zeszłym tygodniu wymieniłem prostownik. Akumulator jest dobry, a stator został wymieniony 2 lata temu przez poprzedniego właściciela. Miał on fabryczny prostownik, stator i nowy akumulator zainstalowany u dealera.

Więc wróciłem do domu, wyłączyłem motocykl i spróbowałem go uruchomić ponownie. Nic. Kręci, ale nie odpala, chyba że przytrzymam przycisk rozrusznika przez długi czas, wtedy w końcu odpala. Dwa razy w miesiącu zgasł mi. Oczywiście, gdy jest gorący. Tylko gdy jest gorący, powyżej 200f. Więc wyłączałem go i próbowałem uruchomić ponownie. Uruchamia się i dostaję kod C11. Przepraszam za odgrzewanie starego wątku.