Suzuki GSX-R Motorcycle Forums Gixxer.com banner

10 najlepszych modyfikacji zwiększających wydajność!

134K views 28 replies 20 participants last post by  Anthony D  
#1 · (Edited by Moderator)
Jakie, Państwa zdaniem, są najlepsze 10 (lub mniej) naturalnie/normalnie zasysanych modyfikacji poprawiających osiągi, związanych z silnikiem, zawieszeniem lub oboma, które osoba poszukująca większej wydajności powinna wykonać w swoim Gixxerze?

Żadnych rzeczy typu turbo lub podtlenek azotu...

Rzeczy, które poprawią działanie motocykla na ulicy i na torze...

TYLKO MODYFIKACJE MOTOCYKLA - PROSZĘ, NIE "NAUCZ SIĘ LEPIEJ JEŹDZIĆ"!

Oto moje:

1.) Uchwyt na zbiornik
2.) PAIR Mod
3.) TRE
4.) Pełny układ wydechowy z rynku wtórnego.
5.) Zarządzanie EFI z rynku wtórnego.
6.) Dyno lub AutoTune.
7.) Profesjonalne ustawienie zawieszenia.
8.) Przewody hamulcowe ze stali nierdzewnej w oplocie.
9.) Zmiana przełożeń poprzez zmiany zębatek.
10.) Korekta prędkościomierza

Myślę, że to najczęstsze modyfikacje, które ludzie robią, ale czy są jakieś inne, które byście polecili?

#4 ·
#3 ·
Mam 06 gsxr 600 i chcę w nią włożyć trochę $$$... Na początek PCIII i TRE, na razie mam tylko slip on 2 bros i filtr K&N. Zdezorientowany co do przełożenia zębów, jeśli chodzi o zębatkę... co o tym myślicie? Wiem, że to nie jest zadane pytanie, ale jestem nowy na stronie i nie wiem, jak zacząć. Swoją drogą, jest obniżony o cal z przodu i myślę o zrobieniu tego samego z tyłu... dajcie znać, co o tym myślicie.

#5 ·
mam 06 gsxr 600 i chcę włożyć w niego trochę $$$.. Na początek PCIII i TRE, na razie mam tylko slip on 2 bros i filtr K&N, jestem zdezorientowany co do przełożenia zębów, jeśli chodzi o zębatkę.. co o tym myślicie... Wiem, że to nie jest pytanie, ale jestem nowy na stronie i nie wiem jak to zacząć. Swoją drogą, jest obniżony o cal z przodu i myślę o zrobieniu tego samego z tyłu.. dajcie znać co o tym myślicie plse
Powinieneś założyć nowy wątek tutaj:
http://www.gixxer.com/forums/forumdisplay.php?f=20

W ten sposób nie będziesz już tutaj przejmował i możesz mieć dedykowany wątek tylko dla swoich potrzeb.

Pomogę odpowiedzieć na Twoje pytania w Twoim nowym wątku.

#6 ·
Zawsze modyfikacja wydajności nr 1: Umieść lepszego kierowcę na motocyklu.

Wszystko inne jest po tym. Wiem, że to tak naprawdę nie odpowiada na twoje pytanie, ale to prawda, więc pomyślałem, że na to wskażę. Ćwiczenia na torze wyścigowym lub na pasie drag racing prawdopodobnie pomogą bardziej niż wszystko z listy 10 najlepszych razem wziętych.

Do twojej listy dodałbym jednak przedni cylinder główny Brembo.

Jeśli miałbyś pieniądze, lżejsze koła również znalazłyby się na liście.

#7 ·
Zawsze modyfikacja osiągów nr 1: Umieść lepszego kierowcę na motocyklu.

Wszystko inne jest po tym. Wiem, że to tak naprawdę nie odpowiada na twoje pytanie, ale to prawda, więc pomyślałem, że to zaznaczę. Ćwiczenia na torze wyścigowym lub na pasie startowym prawdopodobnie pomogą bardziej niż wszystko z listy 10 najlepszych razem wziętych.

Do twojej listy dodałbym jednak przedni cylinder główny Brembo.

Jeśli miałbyś pieniądze, lżejsze koła również znalazłyby się na liście.
Tak, poprawa umiejętności jazdy powinna być oczywista. Nic tak jak kolejny niewykwalifikowany kalmar na motocyklu sportowym ślizgający się po nawierzchni w niedzielny poranek...

Miła sugestia dotycząca pompy hamulcowej Brembo, właśnie je oglądałem. Jeśli chodzi o lżejsze koła, czy są jakieś, które byś polecił?

#11 ·
-Niektórzy decydują się na przedni układ hamulcowy R1 (w 1000).
-Rura przepustnicy R1.
-Konwersja łańcucha 520.
-Dostosuj przełożenia motocykla do toru, na którym jeździsz.
-Profesjonalne strojenie na zamówienie lub Auto-tune. Wszelkie potencjalne zyski wynikające z modyfikacji wlotu powietrza i/lub wydechu są ograniczone bez strojenia paliwa.

Raczej nie zawracałbym sobie głowy TRE.

#13 ·
-niektórzy decydują się na przedni układ hamulcowy R1 (w 1000).
-rura przepustnicy R1.
-konwersja łańcucha 520.
-przełożenie motocykla do dowolnego toru, po którym jeździsz.
-profesjonalne strojenie niestandardowe lub automatyczne strojenie. Wszelkie potencjalne zyski wynikające z modyfikacji wlotu powietrza i/lub wydechu są ograniczone bez strojenia paliwa.

chyba nie zawracałbym sobie głowy TRE.
Czy użycie rury przepustnicy R1 utrudnia modulację przepustnicy?

Co da przejście z łańcucha i zębatek 525 na 520?

#12 ·
1/ Jeździec
2/ Zawieszenie
3/ Opony
4/ Redukcja masy
5/ Hamulce
6/ Strojenie na hamowni z PC lub podobnym
7/ Wydech/dolot (i oczywiście czas na hamowni)
8/ Dźwignie itp.
9/ Jasny dzień na torze

To by mi odpowiadało i większość z tego już zrobiłem. Mój motocykl już generuje rozsądną moc, więc nie potrzebuję wałków rozrządu ani większych prac silnikowych. Potrzebuję głównie poprawy umiejętności jeźdźca w radzeniu sobie z tym, co już mam (nie mówię, że jestem złym lub wolnym jeźdźcem, ale że mój motocykl nie jest czynnikiem ograniczającym, jak szybko mogę jechać).

#14 ·
Modyfikacja przepustnicy R1 - znacznie ułatwia pełne otwarcie przepustnicy. Próbowałem i było to trochę trudne w miastach itp. Ale niesamowite na torze. Widziałem, jak ten mod mógłby wpędzić cię w kłopoty, jeśli byś się do niego nie przyzwyczaił - ale każdy / własny itp.

Mniejszy łańcuch i zębatki - oferują mniejszą wagę i mniejszą masę posuwisto-zwrotną...czy to ulepszenie wydajności? Jeśli szukasz dziesiątych części sekundy, być może - czy jest warte ciągłego rozciągania łańcucha? Nie w moich książkach...
Stomp grip i podobne to BARDZO wartościowy mod - zwłaszcza jeśli od czasu do czasu przeciągasz kolano..
Si

#18 ·
Kiedy zaczynasz poruszać się na motocyklu, wychylać się lub naprawdę mocno hamować - może zamienić motocykl z koszmaru w taki, którym można zarządzać. Mam lokalny tor, który jest naprawdę ciasny - dużo rzeczy na 2. biegu. 30 minut trzymania się bez uchwytów i jestem wykończony. Z uchwytami mogę jeździć znacznie dłużej, aż będę wykończony... a może moje ramiona nie są już tak wykończone, to tylko moje nogi... stff nose - muszę znaleźć bardziej otwarty tor lol

#19 ·
Cześć,

Osobiście modyfikacje, które należy ustawić, to:

-Opony (dobre opony, a nie fabryczne!);
-Pełny układ wydechowy z rynku wtórnego;
-Filtr powietrza (BMC lub K&N);
-Aftermarket ECU PCIII lub PCV+Autotune lub Yoshimura lub Bazzaz lub Magneti marelli lub ponowne flashowanie standardowego ECU, konwertując go na Yoshimura;
-Usunięcie pary i instalacja smog-off;
-Przewody w oplocie (przód jest obowiązkowy, tył niekonieczny, ale często są sprzedawane razem)
-Ustawienie zawieszenia i/lub wymiana standardowego zawieszenia na aftermarketowe;
-Aftermarketowy amortyzator skrętu;
-Podnóżki;
-Redukcja masy (np. lżejsze śruby i tak dalej);
-Zestaw łańcuchowy 520 i powiązane części;
-Pompa hamulcowa (większa agresywność) np. 19X19, jeśli jeszcze nie zainstalowana w standardowym motocyklu lub 19X18;
-Przednie zaciski hamulcowe;
-Tarcze hamulcowe;
-Osłona owiewki VTR;
-Kierownica (szersza niż standardowa kierownica);
-Uchwyt kierownicy;
-Szybka przepustnica;
-Koła aluminiowe lub magnezowe.

P.S.: Kolejność tych kroków strojenia i każdy pojedynczy krok może się różnić (i nie jest obowiązkowa), ze względu na preferencje kierowcy, pieniądze i tak dalej....

#26 ·
[QUOTE="Suzuki., post: 4808767, member: 146811]
Cześć,

Osobiście modyfikacje, które należy ustawić, to:

-Opony (dobre opony, a nie fabryczne!);
-Pełny układ wydechowy z rynku wtórnego;
-Filtr powietrza (BMC lub K&N);
-Aftermarket ECU PCIII lub PCV+Autotune lub Yoshimura lub Bazzaz lub Magneti marelli lub reflashing standardowego ECU, konwertując go na Yoshimura;
-Usuwanie pary i instalacja smog-off;
-Przewody w oplocie (przód jest obowiązkowy, tył nie jest konieczny, ale często są sprzedawane razem)
-Ustawienie zawieszenia i/lub wymiana standardowego zawieszenia na aftermarketowe;
-Aftermarketowy amortyzator skrętu;
-Podnóżek;
-Redukcja masy (tj. lżejsze śruby i tak dalej);
-Zestaw łańcuchowy 520 i powiązane części;
-Pompa hamulcowa (większa agresywność) tj. 19X19, jeśli jeszcze nie jest zainstalowana w standardowym motocyklu lub 19X18;
-Przednie zaciski hamulcowe;
-Tarcze hamulcowe;
-Osłona owiewki VTR;
-Kierownica (szersza niż standardowa kierownica);
-Uchwyt kierownicy;
-Szybka przepustnica;
-Koła aluminiowe lub magnezowe.

P.S.: Sekwencja tych kroków strojenia i każdy pojedynczy krok może się różnić (i nie jest obowiązkowy), ze względu na preferencje kierowcy, pieniądze i tak dalej.....
[/QUOTE]
Standardowe felgi aluminiowe gsxr k8,l1 itp. są najlżejszymi japońskimi felgami, jakie widziałem (pracuję w firmie zajmującej się wrakami motocykli od 12 lat). O ile lżejsze są kute felgi z rynku wtórnego?

#20 ·
Cześć wszystkim

Mam w moim k6

1. Filtr powietrza K&N hi flow
2. Pełny wydech M4 GP Style
3. Świece zapłonowe irydowe
4. Power commander III (mapa dynoyet dla wydechu m4)
5. Zębatka tylna vortex +2 (44T)
6. T.R.E Healtech X-TRE

I jest naprawdę szybki, R1 i Cbr zjadają mój dym

i te, które chciałbym zrobić:

7. Wałki rozrządu yoshimura
8. Tłoki wiseco high comp i uszczelka
9. Praca głowicy cylindrów
10. Czas na hamowni

#21 · (Edited)
hmmmm.....

Powiedziałbym:

1. - Opony... Na dni na torze używaj opon sportowych... Na wyścigi używaj opon wyścigowych z podgrzewaczami...
2. - Tuning zawieszenia... Właściwe sprężyny dla wagi kierowcy... Świeży płyn do widelca... Ohlins, Penske, Traxxion, wybierz swoją truciznę!!!
3. - Tuning geometrii... Właściwy kąt wahacza, przywróć wyprzedzenie... CompuTrack.
4. - Hamulce... Aftermarketowy cylinder główny, przewody w oplocie i dobre klocki hamulcowe...
5. - Regulacja... Sety tylne, clip-ony, siedzenie, Stomp Grip... Quick shifter, (bardzo mi się podoba!)
6. - Trening kierowcy... Zdobądź pełny sprzęt... Rób dni na torze... to świetna zabawa!!! Musisz przyspieszać, chyba że absolutnie musisz hamować... Jedź tak szybko, jak potrafisz, aż osiągniesz maksymalny kąt pochylenia i opony zaczną się ślizgać... :D 1/3 gry to technika... 1/3 gry to czytanie i rozumienie tego, co mówi ci twój motocykl... 1/3 gry jest w twojej głowie... Przestań być ciotą, możesz jechać szybciej niż to!!! :D
7. - Dolot silnika... Filtr powietrza i system zarządzania paliwem... Custom Tune I... (Jeśli osiągnąłeś potencjał silnika swojego motocykla.)
8. - Silnik... Wałki rozrządu, porting głowic, obróbka kąta zaworów... Custom Tune II... (Jeśli osiągnąłeś potencjał silnika swojego motocykla.)
9. - Wydech silnika... Pełny układ wydechowy... Custom Tune III... (Jeśli osiągnąłeś potencjał silnika swojego motocykla.)
10. - Felgi Mag... :D

11. - Zrewiduj ustawienia zawieszenia i geometrii w miarę postępów w poziomie umiejętności...

:D Luis

PS: Nie mogę uwierzyć, że układy wydechowe są tak wysoko na listach priorytetów ludzi!!!

#22 ·
hmmmm.....

....

PS: Nie mogę uwierzyć, że układy wydechowe są tak wysoko na listach priorytetów ludzi!!!
Tak, wiem... Moja lista top 2 to

1 - popraw zawieszenie (obecnie mam standardowe widelce i amortyzator FOX-TC, więc szukam zamiennika, jeśli uda mi się znaleźć coś, co pasowałoby do mojego motocykla.)
2 - Cóż, dużo trackday'ów...

#25 ·
Zanim założyłem Garrett GT28 na mój 01 1000, GI-PRO TRE, który został wykonany na zamówienie i możesz im powiedzieć, jak chcesz go skonfigurować, speedo healer v4, pełny tytanowy wydech Akrapovic Race, system kamer 4K, amortyzator skrętu, lepsze klocki hamulcowe, przewody hamulcowe w oplocie SS, ustawienie zawieszenia przez G.M.D, irydowe NGK'S, usunięcie pary, lepsze uchwyty i końcówki kierownicy, +1 szyba przednia, osłony przednich i tylnych opon z włókna węglowego, płytki podnóżków, odciążone aluminiowe podnóżki, moduł PC3USB i zapłonu z quickshift, filtr powietrza K&N, opony Dunlop Q3.
Turbo: niestandardowy wydech SS do karbonowego tłumika Akrapovic Race, wtryskiwacze S2000, innowacyjny DL32 i konfiguracja wskaźnika AFR, wskaźnik doładowania i paliwa Autometer pro-comp ultralite, regulator ciśnienia paliwa BEGI, zawór upustowy Tial 38mm ss, zawór upustowy HKS, niestandardowy spawany aluminiowy kolektor dolotowy, turbosprężarka Garrett GT38, węże Gates, odciążenie oleju Schnitz HP, koło zębate pompy oleju Robinson, sprzęgła Barnett serii K Kevlar, sprężyny sprzęgła Schnitz racing, łożyska korbowodów i główne Suzuki. 2 w górę, jeden w dół zębatki. Opony Dunlop GPA-Pro wypełnione czystym azotem.

#28 ·
Moje 10 ulepszeń w mieszanej kolejności. Weź to, gdy musisz zmienić, gdy stare są zużyte i tak :)

Silnik, głowica/wałki rozrządu/przepustnice/lekki i wyważony zespół obrotowy itp. Układ wydechowy 4-1 o równej długości.

Lekkie, mocne felgi z dobrymi oponami

Łańcuch/zębatki

Kierownica z dobrymi uchwytami i dźwigniami

Światła drogowe/mijania

Ulepszenia skrzyni biegów, takie jak powłoka i podcięcie, szybka zmiana biegów, dźwignia. Zaktualizuj sprzęgło.

Klocki hamulcowe Brembo lub podobne metaliczne z przewodami hamulcowymi ze stali i dobrymi tarczami. Przód i tył.

Wzmocnij ramę i wahacz. To konieczne, gdy silnik generuje prawdziwą moc.

Zbudowane i dostrojone zawieszenie.

Odchudź motocykl, jeśli jest ciężki. Tanie ulepszenia mają dla mnie sens. Ale kute koła są niesamowite, ale ceny chore.

#29 ·
Moje 10 ulepszeń w kolejności mieszanej. Weź to, gdy musisz zmienić, gdy stare są zużyte :)

Silnik, głowica/wałki rozrządu/przepustnice/lekki i wyważony zespół obrotowy itp. Układ wydechowy 4-1 o równej długości.

Lekkie, mocne felgi z dobrymi oponami

Łańcuch/zębatki

Kierownica z dobrymi uchwytami i dźwigniami

Światła drogowe/mijania

Ulepszenia skrzyni biegów, takie jak powłoka i podcięcie, szybka zmiana biegów, dźwignia. Zaktualizuj sprzęgło.

Klocki hamulcowe Brembo lub podobne metaliczne z przewodami hamulcowymi ze stali i dobrymi tarczami. Przód i tył.

Wzmocnij ramę i wahacz. Jest to konieczne, gdy silnik generuje prawdziwą moc.

Zbudowane i dostrojone zawieszenie.

Odchudź motocykl, jeśli jest ciężki. Tanie ulepszenia mają dla mnie największy sens. Ale kute koła są niesamowite, ale chore ceny.
Szczerze mówiąc, niektóre z twoich "modyfikacji" nie mają większego sensu.

Oto o co chodzi, wszyscy. Lista 10 najlepszych modyfikacji będzie się różnić w zależności od zamierzonego zastosowania.

Kierowca drag racer będzie miał inną listę niż kierowca wyścigowy, który będzie miał inną listę niż kierowca uliczny.

Jedyną rzeczą, która będzie wspólna dla wszystkich 3 list, jest stanie się lepszym kierowcą. To najlepsza modyfikacja, jaką możesz zrobić i zrobi większą różnicę niż jakakolwiek inna modyfikacja, którą możesz rzucić na motocykl.