Suzuki GSX-R Motorcycle Forums Gixxer.com banner

Właściciele K5/K6: ZRÓBCIE NAPRAWĘ SPRZĘGŁA!

14K views 81 replies 24 participants last post by  Sucram  
#1 ·
Mój Boże, jaka różnica. Naprawdę nie mogę uwierzyć, że Suzuki nie wysłało tak motocykla.

W każdym razie, wymieniłem podkładkę sprężystą na tę z K6 750, wywierciłem 3 dodatkowe otwory w koszu, nasmarowałem rampy podnośnika smarem do zacisków hamulcowych (dwusiarczkiem molibdenu) i wyregulowałem sworznie podnośnika 2 1/4 obrotu od dołu i czuje się lepiej niż fabrycznie nowy.

Zawsze myślałem, że miałem szczęście i nie miałem problemów ze sprzęgłem, na które narzekała większość ludzi. Zrobiłem powyższą pracę jako środek zapobiegawczy, ponieważ nie chciałem mieć problemów w przyszłości. Nie wiedziałem, jak ogromna poprawa w płynności i odczuciach mnie czeka. Ponadto efekt ograniczania momentu obrotowego wstecznego jest TERAZ ZNACZNIE lepszy. Zredukowałem bieg na 2. z 3. przy około 8-9 tys. obr./min i było to natychmiastowe i płynne, nawet bez cienia drgań (było jeszcze trochę, zanim to wszystko zrobiłem).

Krótko mówiąc: każdy, kto posiada K5 lub K6 1000, powinien poświęcić czas i 20 dolarów na wykonanie tej pracy, BĘDZIESZ BARDZO zadowolony, że to zrobiłeś.

To było ogłoszenie społeczne.

#4 ·
Tak, powinienem oddać honor, komu się należy, 99% informacji wziąłem z postów Stocky'ego. Czy wrzuciłeś też informacje o podkładce sprężystej K6 750? Nie pamiętam.

#5 ·
Wrzucił różne rzeczy. Głównie nagie zdjęcia, ale widziałem gdzieś w poście Stocky'ego numery części podkładek falistych. :biggrin
A gdybym jeszcze nie podziękował, to dzięki również ode mnie, Stocky...

#6 ·
Chciałem tylko jasno dać do zrozumienia, że uważam to za obowiązkową usługę dla WSZYSTKICH K5/K6, niezależnie od tego, jak świetnie działa Twoje nienaprawione sprzęgło. :D

#8 ·
Jestem wielkim zwolennikiem tego rozwiązania od czasu, gdy naprawiłem pralkę i opublikowałem numery części oraz kroki, aby wymienić podkładkę. Pomimo tego, co argumentowali inni - którzy tego nie próbowali - jest to bez wątpienia duża zmiana w działaniu i reakcji sprzęgła.

Gratulacje i witamy na nowym motocyklu.

#9 · (Edited)
Xerces said:
Jestem wielkim zwolennikiem tego rozwiązania od czasu, gdy zrobiłem naprawę podkładki i opublikowałem numery części oraz kroki, aby wymienić podkładkę. Pomimo tego, co argumentowali inni - którzy, jak wiesz, nie próbowali tego - jest to bez wątpienia duża zmiana w działaniu i reakcji sprzęgła.

Gratulacje i witamy na nowym motocyklu.
Czy możesz znaleźć swój stary post? Czasami po prostu nie zaskakuje... Widziałem o tym posty wcześniej, ale z jakiegoś powodu teraz... Mogę po prostu to zrobić.

To jest właściwy numer części, prawda?

Xerces Znalazłem to...dzięki za info http://www.gixxer.com/forums/showthread.php?p=1459140#post1459140

#11 ·
WaynesNside said:
Czy możesz znaleźć swój stary post? Czasami coś po prostu nie zaskakuje... Widziałem o tym posty wcześniej, ale z jakiegoś powodu teraz... Chyba po prostu to zrobię.

To jest numer części, prawda?
Oto link do wątku, w którym omawiana jest naprawa podkładki falistej. Zawiera posty z numerami części:

Post główny:
http://www.gixxer.com/forums/showthread.php?t=108198

Numery części:
http://www.gixxer.com/forums/showpost.php?p=1438811&postcount=79

Kroki:
http://www.gixxer.com/forums/showpost.php?p=1459140&postcount=96

Mam nadzieję, że ktoś inny będzie mógł zamieścić link do oryginalnego wątku Stocky'ego na temat ulepszenia sprzęgła.

#12 ·
Xerces said:
Mam nadzieję, że ktoś inny zamieści link do oryginalnego wątku Stocky'ego na temat ulepszenia sprzęgła.
Jeszcze raz dziękuję!

Fajnie, poświęcę trochę czasu i to przeczytam. Nie sądziłem, że mam jakieś problemy, które mieli niektórzy faceci, więc nigdy nie myślałem, że muszę to robić. Potrzebuję teraz projektu i równie dobrze mogę majstrować przy motocyklu, aby poprawić jego osiągi.

Oto stary post Stocky'ego. http://www.gixxer.com/forums/showthread.php?t=96296

#15 ·
RLarsen said:
Uważam, że te dziury były trochę wkurzające. Dzieje się tak dlatego, że nie można łatwo oddzielić "kosza" od "koła zamachowego" (w instrukcji serwisowej nazywają się inaczej). Trzeba więc wiercić na ślepo i mieć nadzieję, że uda się usunąć wszystkie metalowe wióry spomiędzy kosza a kołem zamachowym. Po prostu wierciłem, trzymając dyszę odkurzacza blisko wiertła, a następnie przedmuchałem otwory i szczelinę między koszem a kołem zamachowym powietrzem o ciśnieniu 120 psi.

Poza tym, JEST BARDZO oczywiste, gdzie wiercić otwory, gdy tylko zdemontujesz zespół kosza/koła zamachowego z motocykla.

I zdecydowanie nie potrzebujesz narzędzia do sprzęgła, aby coś usunąć, wystarczy wrzucić bieg i trzymać tylny hamulec.
Czy wystarczy wywiercić otwory naprzeciwko trzech już istniejących?

Dzięki za pomoc!

Attachments

#17 ·
RLarsen said:
Ta część ze wszystkimi rowkami na zewnątrz technicznie nie jest "koszem" (wszystkie płyty i włókna idą na zewnątrz tego). To część pod spodem (która ma "palce", które widać blisko krawędzi zdjęcia), w której chcesz wywiercić otwory. Otwory mają średnicę około 1/8 cala i są wyraźne ślady odlewnicze, gdzie powinny być pozostałe 3.

Ten wątek ma to, czego chcesz, Wayne:

http://www.gixxer.com/forums/showthread.php?t=94826
Ok tak... teraz widzę... i tutaj jest podnośnik, który trzeba nasmarować, prawda?

Attachments

#18 ·
Tak, użyłem smaru do zacisków hamulcowych (nie smaru do łożysk kół tarczowych), tego super wysokotemperaturowego, którego używa się do smarowania właściwych części zacisku. Upewnij się tylko, że zawiera dwusiarczek molibdenu. Myślę, że smar do mocowania ARP też działa. Nasmarowałem oba elementy podnośnika (sekcje rampowe, nie całą część) oraz zapadki, z którymi łączy się element sprzęgła.

#22 ·
Nie, NIE musisz wymieniać 6 sprężyn sprzęgła (chociaż możesz to zrobić, jeśli chcesz), aby uzyskać lepsze wyczucie. Musisz kupić podkładkę sprężystą do GSXR 750 z 2006 roku, numer części: 21472-41G10

Będzie oczywiste, gdzie to pasuje, gdy wyjmiesz tarcze sprzęgła.

#23 ·
k6zook1k said:
If it's a common problem shouldnt the Suzuki dealer repair it for free?
"Powinno" i "będzie" to dwie różne rzeczy. Większość dealerów ma tendencję do obwiniania kierowców, ponieważ Suzuki oficjalnie nie przyznało się do błędu. Dla mnie, a ponieważ patrzę na czas jak na pieniądze, taniej jest po prostu zamówić części za 20 dolarów i poświęcić godzinę na samodzielną naprawę. W ten sposób wiem, że jest zrobione dobrze i nie muszę zajmować się Suzuki ani moim dealerem, co z pewnością zajęłoby mi więcej niż godzinę.

#24 ·
Xerces said:
"Powinien" i "będzie" to dwie różne rzeczy. Większość dealerów ma tendencję do obwiniania kierowców, ponieważ Suzuki oficjalnie nie przyznało się do winy. Dla mnie, a ponieważ patrzę na czas jak na pieniądze, taniej jest po prostu zamówić części za 20 dolarów i poświęcić godzinę na samodzielną naprawę. W ten sposób wiem, że jest zrobione dobrze i nie muszę zajmować się Suzuki ani moim dealerem, co z pewnością zajęłoby mi więcej niż godzinę.
Rozumiem, to dobry pomysł, widziałem kilku nieudolnych mechaników u dealera Suzuki i nie sądzę, żebym pozwolił im dotknąć dziesięciobiegowej skrzyni biegów, nie mówiąc już o moim gixxerze.