2013 fuel pump not priming - Suzuki GSX-R Motorcycle Forums Gixxer.com

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 14 (permalink) Old 02-22-2019, 12:32 AM Thread Starter
Squid
 
Join Date: Jan 2007
Location: NEW YORK
Posts: 15
2013 fuel pump not priming

Hi guy's! 1st time caller long time listener here hoping for some help. Have a 2013 Gsx-r 1000 limited that the fuel pump will not prime. It does prime if i ground the y/b wire at the relay. The ecu has been tested in another bike and primes on that bike. Any help would be appreciated.
JUANPSI is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 14 (permalink) Old 02-22-2019, 04:45 AM
I know things... A lot of things.
 
Join Date: Feb 2015
Motorcycle: GSXR 750 K4
Posts: 3,047
Re: 2013 fuel pump not priming

When you pull up the side stand and shift to neutral, do you hear the secondaries cycling, or any other whirring noises? Do you see CHEC at the lower right of the dash? If not, do you see a flashing FI?
dpapavas is offline  
post #3 of 14 (permalink) Old 02-22-2019, 09:35 AM Thread Starter
Squid
 
Join Date: Jan 2007
Location: NEW YORK
Posts: 15
Re: 2013 fuel pump not priming

It does say check and will not go in to dealer mode.
JUANPSI is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 14 (permalink) Old 02-22-2019, 10:09 AM
I know things... A lot of things.
 
Join Date: Feb 2015
Motorcycle: GSXR 750 K4
Posts: 3,047
Re: 2013 fuel pump not priming

Your ECU is not getting powered, which may be due to many reasons. If you can operate the starter motor, so that the engine is cranked, but doesn't start, see here, as well as the following posts. If not, search the forum for keywords like "ECU CHEC interlock sidestand neutral" for more information.
dpapavas is offline  
post #5 of 14 (permalink) Old 02-22-2019, 12:15 PM
You should listen to me. No, seriously, listen to me.
 
Join Date: Oct 2008
Location: Santa Barbara
Motorcycle: Blue 2006 GSX-R1000
Posts: 7,496
Re: 2013 fuel pump not priming

I only have the K9-L1 service manual, which ought to be close to your bike, but maybe not exact. Page 1I-1 has a very helpful diagram of the interlock system. The O/W out of the engine stop switch is really important. It provides switched power to the ECM and can be checked at the dealer mode connector or the cooling fan relay.

Might your IGNITION fuse be blown?
BillV is online now  
post #6 of 14 (permalink) Old 02-22-2019, 11:38 PM Thread Starter
Squid
 
Join Date: Jan 2007
Location: NEW YORK
Posts: 15
Re: 2013 fuel pump not priming

1st thanks so much for the help guys. Fuses have all been checked. The bike does crank and i do have spark but no fuel pump prime. I have 12v at the o/w wire at the fp relay and the dealer plug when the key and kill switch is on.
JUANPSI is offline  
post #7 of 14 (permalink) Old 02-23-2019, 11:53 AM
You should listen to me. No, seriously, listen to me.
 
Join Date: Oct 2008
Location: Santa Barbara
Motorcycle: Blue 2006 GSX-R1000
Posts: 7,496
Re: 2013 fuel pump not priming

The ECM produces 5 V sensor's power on a R lead to all powered sensors except the HO2 sensor. In addition to the various sensors, you can check it at the eight pin Suzuki Access Port, which should be nearby the dealer mode connector.
BillV is online now  
post #8 of 14 (permalink) Old 02-24-2019, 11:54 PM Thread Starter
Squid
 
Join Date: Jan 2007
Location: NEW YORK
Posts: 15
Re: 2013 fuel pump not priming

Seems like ecm is not grounding the y/b wire
JUANPSI is offline  
post #9 of 14 (permalink) Old 02-25-2019, 04:18 AM
I know things... A lot of things.
 
Join Date: Feb 2015
Motorcycle: GSXR 750 K4
Posts: 3,047
Re: 2013 fuel pump not priming

So the ECM does not seem to communicate with the dash, or operate the pump, but it does spark the plugs. How did this condition develop? Did anything happen that might have damaged the ECM?
dpapavas is offline  
post #10 of 14 (permalink) Old 02-25-2019, 11:14 AM Thread Starter
Squid
 
Join Date: Jan 2007
Location: NEW YORK
Posts: 15
Re: 2013 fuel pump not priming

Started with intermittent no start then eventually stopped running. Found broken gray wire at ignition switch. Repaired that wire and it still would not prime. Replaced harness and still not priming. Ecm, kill switch, relays and interlock tested on another running bike.

Last edited by JUANPSI; 02-25-2019 at 11:16 AM.
JUANPSI is offline  
post #11 of 14 (permalink) Old 02-25-2019, 12:28 PM
You should listen to me. No, seriously, listen to me.
 
Join Date: Oct 2008
Location: Santa Barbara
Motorcycle: Blue 2006 GSX-R1000
Posts: 7,496
Re: 2013 fuel pump not priming

How did the ignition switch's Gr lead break? It provides power for various lights, which shouldn't be important right now. But it's uncomfortably close to the O/Y lead, which could shut things down. Measure the voltage on the O/Y lead while everything is connected and the ignition and engine stop switches are on. Measure it near the ignition switch or at the ECM. But things must be connected.

You still haven't said what the sensor's power R lead voltage is.
BillV is online now  
post #12 of 14 (permalink) Old 03-01-2019, 03:30 AM Thread Starter
Squid
 
Join Date: Jan 2007
Location: NEW YORK
Posts: 15
Resolved! Good call on the red sensor wire BILLV. checked voltage at a few sensors and got between .4 and 2v at most. While searching for the draw i disconnected the exhaust servo and the voltage jumped up to 4.8v at the sensors.
JUANPSI is offline  
post #13 of 14 (permalink) Old 03-01-2019, 04:42 AM
I know things... A lot of things.
 
Join Date: Feb 2015
Motorcycle: GSXR 750 K4
Posts: 3,047
Re: 2013 fuel pump not priming

And once you disconnected the exhaust servo, the dash no longer says CHEC, and the engine runs?
dpapavas is offline  
post #14 of 14 (permalink) Old 03-01-2019, 06:43 AM Thread Starter
Squid
 
Join Date: Jan 2007
Location: NEW YORK
Posts: 15
Re: 2013 fuel pump not priming

Yes does not say chec. Fuel pump primes and it starts. Does have code -c46 which i will get a servo buddy or reflash to get rid of it.
JUANPSI is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Suzuki GSX-R Motorcycle Forums Gixxer.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Fuel pump won't stop priming up mrbeefy 03-04 GSX-R1000 2 04-24-2015 11:55 AM
Fuel pump (+) lead and fuel level gauge (+) wires HAYABUSA_NR1 11 - Present GSX-R600/750 3 03-03-2015 06:47 PM
04 gsxr 600 fuel pump not priming need help! Nstringer 04-05 GSX-R600/750 7 05-08-2012 12:54 PM
Fuel Pump Not Priming. Help Please. bizak 04-05 GSX-R600/750 11 04-11-2012 11:59 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome