fuel issue, cleaning injectors? - Suzuki GSX-R Motorcycle Forums Gixxer.com
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 18 (permalink) Old 11-20-2012, 10:52 PM Thread Starter
Novice
 
cirsory's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Location: OKC
Motorcycle: 06 600 track
Posts: 81
fuel issue, cleaning injectors?

symptom: bike cranks a few time before starting then immediately dies.
So its goes crank crank crank crank VROOM dies....... whether i am continuously holding the starter or not.
I'll try to get a video tomorrow.

I think its not getting enough fuel. This is a salvage bike and has probably been sitting for 3-6 months in a junk yard. I already dumped the old fuel out and it came out clean, and the inside of the tank looks clean too. New fuel is in with some stabil.
Going to do two tests tomorrow. The how much fuel does the pump pump test and also spraying starter fluid into the cylinders to verify it is a fuel issue.

My question is..is there an easy way to clean the injectors with it on the bike? Maybe spray/pour injector cleaner into the fuel line then start it to get it in there then repeat a few times?
cirsory is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 18 (permalink) Old 11-21-2012, 08:21 AM
Club Racer
 
Join Date: Mar 2010
Location: Western North Carolina
Motorcycle: GSXR 750K6, 2007 Kawasaki Z1000, Aprilia SXV550, DR650
Posts: 1,744
Re: fuel issue, cleaning injectors?

I agree that you should try the starting fluid to confirm it is a fuel issue. It sure sounds like it.

I really don't think it is the injectors. I would look for a fuel restriction.

1. check the hoses from the fuel pump to the rail for kinks.
2. check the fuel filter for debris.
3. do a pressure test on the fuel pump (I'm guessing that is it is cycling and running)
The procedure is in the service manual.
rv6john is offline  
post #3 of 18 (permalink) Old 11-21-2012, 03:58 PM Thread Starter
Novice
 
cirsory's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Location: OKC
Motorcycle: 06 600 track
Posts: 81
Re: fuel issue, cleaning injectors?

thanks, thats the kind of answer I needed. I didn't think of doing a pressure test. I just so happen to have that tool at work too!
Hoses are ok. I don't think theres debris in the filter since the old fuel looked clean but I'm not sure on this, the pressure test will help me verify.
cirsory is offline  
post #4 of 18 (permalink) Old 11-21-2012, 04:09 PM
Site Sponsor

 
HardRacing's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Charlotte, NC
Motorcycle: 07 GSX-R1000, . OHLINS_MASTER_DEALER
Posts: 3,066
Re: fuel issue, cleaning injectors?

If it's sat for a while, did you try to start it with old / bad fuel ? If so you've prolly killed the spark plugs. Would try new ones to rule them out before you started way deep into fuel pump / injector issues.

.
HardRacing is offline  
post #5 of 18 (permalink) Old 11-21-2012, 04:52 PM Thread Starter
Novice
 
cirsory's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Location: OKC
Motorcycle: 06 600 track
Posts: 81
Re: fuel issue, cleaning injectors?

I did try and start it before, and it was doing the same thing. I then dumped the fuel and pulled the spark plugs and cleaned them. They physically look fine though. The starting fluid will also help verify this.
cirsory is offline  
post #6 of 18 (permalink) Old 11-21-2012, 06:43 PM Thread Starter
Novice
 
cirsory's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Location: OKC
Motorcycle: 06 600 track
Posts: 81
Re: fuel issue, cleaning injectors?

well with starting fluid it displayed the same symptoms. I'll put in new spark plugs after the holiday weekend and try again.
cirsory is offline  
post #7 of 18 (permalink) Old 11-24-2012, 07:08 PM
Club Racer
 
Join Date: Mar 2010
Location: Western North Carolina
Motorcycle: GSXR 750K6, 2007 Kawasaki Z1000, Aprilia SXV550, DR650
Posts: 1,744
Re: fuel issue, cleaning injectors?

So are you giving it just a squirt of starter fluid or spraying it in while cranking to try and keep it running? I'm not sure from your reply.
rv6john is offline  
post #8 of 18 (permalink) Old 11-25-2012, 11:03 PM Thread Starter
Novice
 
cirsory's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Location: OKC
Motorcycle: 06 600 track
Posts: 81
Re: fuel issue, cleaning injectors?

I squirted some in the intake and tried to start. It only cranked so then I sprayed some while cranking and wouldn't fire as it would normally.
cirsory is offline  
post #9 of 18 (permalink) Old 11-30-2012, 07:37 PM Thread Starter
Novice
 
cirsory's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Location: OKC
Motorcycle: 06 600 track
Posts: 81
Re: fuel issue, cleaning injectors?

Update:
Bought new spark plugs. Took out old ones, cranked a few times without plugs to clear any leftover gas/oil/flooding.
Installed new plugs. Same result. With starter fluid initially would fire then die immediately. Then it wouldn't even fire with starter fluid. It wants to but doesnt.
Verified good gas is flowing.....that was a mess.
Waiting for video to upload to show.
cirsory is offline  
post #10 of 18 (permalink) Old 11-30-2012, 07:39 PM Thread Starter
Novice
 
cirsory's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Location: OKC
Motorcycle: 06 600 track
Posts: 81
Re: fuel issue, cleaning injectors?

Should I be able to see the gas squirting out of the injectors when I crank it? I'm not seeing anything coming out at all.
cirsory is offline  
post #11 of 18 (permalink) Old 11-30-2012, 07:44 PM Thread Starter
Novice
 
cirsory's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Location: OKC
Motorcycle: 06 600 track
Posts: 81
Re: fuel issue, cleaning injectors?

http://smg.photobucket.com/albums/v2...130_192407.mp4
cirsory is offline  
post #12 of 18 (permalink) Old 11-30-2012, 08:02 PM Thread Starter
Novice
 
cirsory's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Location: OKC
Motorcycle: 06 600 track
Posts: 81
Re: fuel issue, cleaning injectors?

just checked for spark...no spark
wheres the electrical troubleshooting instructions....i hate electrical issues
cirsory is offline  
post #13 of 18 (permalink) Old 11-30-2012, 09:00 PM
Club Racer
 
Join Date: Mar 2010
Location: Western North Carolina
Motorcycle: GSXR 750K6, 2007 Kawasaki Z1000, Aprilia SXV550, DR650
Posts: 1,744
Re: fuel issue, cleaning injectors?

Service manual at www.servicemanualsgsxr.com.

The wiring diagram is in the back.
rv6john is offline  
post #14 of 18 (permalink) Old 11-30-2012, 09:12 PM Thread Starter
Novice
 
cirsory's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Location: OKC
Motorcycle: 06 600 track
Posts: 81
Re: fuel issue, cleaning injectors?

thank you for the help rv6. I think I have found the problem. I did a regulator test. I get nothing when connecting either w1/w2 to b1 or b2. w1/w2 to b3 gives a good reading including all the other diode tests on it.
i tested this first because there some physical damage(edge fins broke) to it from a wreck.
cirsory is offline  
post #15 of 18 (permalink) Old 12-01-2012, 08:44 AM
Club Racer
 
Join Date: Mar 2010
Location: Western North Carolina
Motorcycle: GSXR 750K6, 2007 Kawasaki Z1000, Aprilia SXV550, DR650
Posts: 1,744
Re: fuel issue, cleaning injectors?

I don't mean to burst your bubble, but you could totally disconnect the R/R and the bike will start and run as long as the battery holds up.

It does seem that you will have a charging problem once you get the bike running.
rv6john is offline  
post #16 of 18 (permalink) Old 12-01-2012, 02:45 PM Thread Starter
Novice
 
cirsory's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Location: OKC
Motorcycle: 06 600 track
Posts: 81
Re: fuel issue, cleaning injectors?

Quote:
Originally Posted by rv6john View Post
I don't mean to burst your bubble, but you could totally disconnect the R/R and the bike will start and run as long as the battery holds up.

It does seem that you will have a charging problem once you get the bike running.
I KNOW this and had a brain fart. I was tired and frustrated. the worst time to work on a bike haha

I received an instrument cluster today and wired that up. I turned on dealer mode to check the codes and 3 codes came up. Two codes I expected but not the third. It was the TO sensor code.
Looked for it and finally realized it was missing. The cables were broken off inside the cable housing so I didn't realize anything important was missing.
Followed some instructions to bypass it using resistors and it fired up and ran.
cirsory is offline  
post #17 of 18 (permalink) Old 12-01-2012, 04:54 PM
Lifetime Premium
 
2007gsxr600's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: union nj
Motorcycle: L1 750
Posts: 718
Re: fuel issue, cleaning injectors?

good thing i went thru all the posts was def going to say to check the TO sensor since it was in a crash.... glad you figured out the problem...
2007gsxr600 is offline  
post #18 of 18 (permalink) Old 12-01-2012, 07:25 PM
Club Racer
 
Join Date: Mar 2010
Location: Western North Carolina
Motorcycle: GSXR 750K6, 2007 Kawasaki Z1000, Aprilia SXV550, DR650
Posts: 1,744
Re: fuel issue, cleaning injectors?

Quote:
Originally Posted by cirsory View Post
I KNOW this and had a brain fart. I was tired and frustrated. the worst time to work on a bike haha

I received an instrument cluster today and wired that up. I turned on dealer mode to check the codes and 3 codes came up. Two codes I expected but not the third. It was the TO sensor code.
Looked for it and finally realized it was missing. The cables were broken off inside the cable housing so I didn't realize anything important was missing.
Followed some instructions to bypass it using resistors and it fired up and ran.
Excellent.
rv6john is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Suzuki GSX-R Motorcycle Forums Gixxer.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome